Johan Nooitgedagt

Nederlandse Visserbond

“Leid je leven”

Natuurlijk zijn er mensen die niet nadenken over wat ze willen met hun leven. Dat zijn de mensen die niet naar Het Tiende Huis gaan. Dat zijn mensen die geen moeite hebben met het bepalen van de doelen in hun leven. Die kennen de rol van gevoelens en emoties in de omgang met onszelf en de ander. Ik ging juist wel naar de trainers van Het Tiende Huis en stoomde door tot de Masterclass. Mijn komst naar Het Tiende Huis is één van de betere stappen in mijn levensloop geweest. Daar hielpen ze mij met mijn persoonlijke wil en daarna kon ik beschrijven hoe ik mijzelf het liefst zie. Nu ben ik nog steeds bezig dat beeld na te streven. Ik weet nu dat hetgeen wat urgent is, niet altijd belangrijk is. Ik begrijp mijn aanleg (geboorte), ik herken mijn omgeving (de leerprocessen) en ik geniet van de rijping (had ik dit maar twintig jaar eerder gedaan).

Het Tiende Huis is mijn mentale coaching. Ik heb geleerd op een andere manier, zeer praktijkgericht, over mijzelf te denken. Mentaal heb ik een wereld gewonnen. De training zorgde voor een versterking van mijn goede eigenschappen. Van de ‘slechte’ eigenschappen wist ik met hulp van Het Tiende Huis ook goede eigenschappen te maken. Zo wordt koppigheid een vastberadenheid met een kenmerk ‘koersvast’, maar niet ‘roestvast’. Ik (h)erken de verschillen bij mijzelf, maar ook bij degene die tegenover mij zit en dat is wel zo waardevol als onderhandelaar, vergadertijger en zelfs registermediator. Het is zo verschrikkelijk goed om je eigen vervormingen te (h)erkennen. Dan ben je pas echt authentiek en gewoon een mens (die helemaal zichzelf is)

Leid je leven. Haal eruit wat erin zit. Weet welke eigenschappen bij je horen. Weet hoe je gedrag ten positieve kan veranderen. Ik heb geleerd beter, effectiever te communiceren door in de eerste plaats mijzelf te leren kennen en aan het gevoel van voldoende eigenwaarde te werken. Personen die een juiste balans weten te vinden tussen zelfrespect en respect voor anderen, zijn het beste in staat goed te communiceren. Dat is wat Het Tiende Huis mij heeft opgeleverd.

Ik leerde bij Het Tiende Huis mijn hart te volgen, door afscheid te nemen van het woord ‘moeten’ en het werkwoord ‘willen’ kreeg ruim baan om binnen te komen. Dat vond ik zo herkenbaar, want dat is de ultieme kern bij diepgewortelde motivatie. Dat is de reden waarom ik nu met zoveel passie m’n werk- en privéleven kan leiden. Natuurlijk heb ik ook mijn tegenslagen en dan is het heel fijn om je even terug te kunnen trekken met de eerder gebruikte lesmaterialen. Ook dat zijn nog steeds groeidocumenten. Ik ben daarmee ook een schoolvoorbeeld van een leven lang leren. ‘Alles wat niet groeit, gaat verdorren en blijft achter bij de rest. Letterlijk en figuurlijk’.